Vitajte!    Dnes je 28. 03. 2024 - meniny má Sona
Prihlásenie | Registrácia
Bleskovky:   
16.06.2011 Mazda zvoláva do servisov vozidlá Mazda3 predchádzajúcej generácie kvôli problémom so stieračmi >>    07.06.2011 Automobilka Audi dnes oficiálne zahájila výrobu nového kompaktného SUV modelu Q3 >>    01.06.2011 Mercedes-Benz triedy E si od marca 2009 kúpilo už 550 000 zákazníkov >>    30.05.2011 Fiat je novým Top sponzorom národného futbalového tímu Talianska >>    27.05.2011 Od polovice roka 2007 vyrobila Škoda Auto v čínskom závode Shanghai Volkswagen už 500 000 vozidiel Octavia, Fabia a Superb >>   

Z VAŠICH PRÍSPEVKOV

KATALÓG FIRIEM

SLOVNÍK MOTORISTU

  • BAS

    Brake Assist System
    Núdzový brzdový asistent - ...

  • Notchback

    Označenie konkrétneho typu karosérie osobných automobilov. Označením "notchback" ...

  • DPF

    Diesel Particle Filter
    Bezúdržbový časticový filtračný systém ...

  • TSI

    Twincharger stratified injection
    Technológia vrstveného priameho vstrekovania ...

  • ESP

    Electronic Stability Program
    Elektronický stabilizačný program - ...

Zobrazit všetko

POSLEDNÉ KOMENTY

RSS kanál

Mitsubishi ASX

Napísal Marek Szabados  08.08.2010   Facebook  Zdieľaj na Facebooku

Mitsubishi ASX Od 1. júla 2010 obohatil ponuku autorizovaných predajcov Mitsubishi na slovenskom trhu očakávaný model ASX, ktorým japonský výrobca reaguje na rastúcu popularitu takzvaných crossoverov, čiže automobilov nápadne pripomínajúcich obľúbené SUV-éčka, ale konštrukčne predurčených takmer výhradne len na jazdu po kvalitných povrchoch.




Čiastočne športovo-úžitkový charakter koncepcie crossover umožňuje japonskému výrobcovi s tromi diamantmi v znaku uplatniť dlhoročné skúsenosti s výrobou terénnych vozidiel a zároveň osloviť úplne novú klientelu. To v podstate potvrdil už väčší model Outlander s 82%-nou mierou zisku nových zákazníkov. S kompaktným a športovejším ASX využíva Mitsubishi rovnaký recept, ale posúva ho „o jednu priečku“ nižšie, do automobilového segment C.
Nové Mitsubishi ASX je sériovým derivátom koncepčnej štúdie Concept-cX, ktorú japonská automobilka predstavila na frankfurtskom autosalóne IAA v roku 2007. Finálne produkčné prevedenie modelu mohli ako prví na živo vidieť návštevníci tohtoročného autosalónu v Ženeve, definitívna podoba vozidla však bola známa už oveľa skôr, o čo sa postarala samotná automobilka.


S mohutnou prednou maskou, ktorej ideovým vzorom je údajne tvar prúdovej stíhačky F-2 spoločnosti Mitsubishi Heavy Industries, sa novinka jednoznačne zaraďuje do európskej modelovej ponuky, k súrodencom Lancer a Outlander. Špeciálne k druhému menovanému sa ASX po vizuálnej stránke nespochybniteľne hlási. Na prvý pohľad identické spracovanie predných partií však v prípade novinky charakterizuje niekoľko svojbytných detailov. ASX má rozšírenú ochrannú plastovú zónu v spodnej časti predného nárazníka, ktorá v jeho prípade obkolesuje aj svetlomety do hmly. Mitsubishi ASX Predné blatníky vystupujú z profilu o čosi prirodzenejšie a plynule prechádzajú do kapoty motora, ktorá je v porovnaní s väčším bratom členená ďalšími dvomi pozdĺžnymi rebrami. Zadná časť karosérie sa už identifikuje nezávislým dizajnom, ktorý začína pri koncovom stĺpiku a pokračuje zužujúcimi sa koncovými svetlami až k lichobežníkovému priestoru pre EČV. Rozsah ochranných plastových plôch je aj vzadu pomerne výrazný. 
Z modelu Outlander si kompaktný ASX požičal tiež niektoré časti interiéru. Združený prístrojový panel pred vodičom je úplne identický, vrátane protislnečnej klenby. Stredovú konzolu oživujú zvislé chrómované lišty po oboch jej stranách, kontrastujúce s takmer kompletne čiernym povrchom palubovky. Návrhári Mitsubishi si dali veľmi záležať na tom, aby všetky plochy, s ktorými prichádzajú pasažieri do kontaktu, boli z mäkkých materiálov. Využili k tomu novo vyvinutý štruktúrovaný typ obkladu, ktorý v interiéri zároveň vytvára atmosféru športovej elegancie.

Z hľadiska väzby na model Outlander má absolútne rozhodujúci význam spoločná podvozková platforma. S menšími úpravami prebral crossover ASX od svojho väčšieho brata celú architektúru podvozka s prednými závesmi typu McPherson a viacprvkovou zadnou nápravou. S celkovou dĺžkou karosérie 4295 mm je síce ASX o nezanedbateľných 370 mm kratší, rázvor jeho náprav je však s hodnotou 2670 mm presne rovnaký. Kompaktný formát karosérie ASX je teda z veľkej časti založený na skrátení previsov vpredu aj vzadu. Rovnaký podvozkový základ znamená v tomto prípade aj rovnakú techniku pohonu, Mitsubishi ASX sa tak vyrába s rovnakým továrenským, elektronicky riadeným systémom pohonu všetkých kolies AWC (All Wheel Control), pričom v ponuke figurujú aj verzie s pohonom iba predných kolies.

Mitsubishi ASX Súbežne s uvedením modelu ASX zaradila automobilka Mitsubishi Motors do ponuky aj úplne nový celohliníkový turbodiesel so šestnásťventilovým rozvodom DOHC o objeme 1,8 litra, ktorý vyvinula v spolupráci s koncernom Mitsubishi Heavy Industries. Štvorvalec s priamym vstrekovaním paliva typu Common-rail, využívajúci vysokotlaké solenoidné vstrekovače a turbokompresor s variabilnou geometriou lopatiek, disponuje ako vôbec prvý naftový motor v osobnom automobile systémom variabilného časovania ventilov. Elektronicky riadený systém označuje Mitsubishi ako „MIVEC“ a v jednotlivých vývojových prevedeniach ho nasadzuje vo svojich benzínových agregátoch už od roku 1992. Nový naftový motor 1.8 je k dispozícii v dvoch výkonových špecifikáciách, ako 116, resp. 150-koňový. Najvyšší krútiaci moment má v oboch prípadoch hodnotu 300 Nm.
Benzínovú alternatívu pohonu reprezentuje v ponuke modelu ASX 1,6-litrový štvorvalec DOHC 16V MIVEC o výkone 117 koní.. Ide o ďalší vývojový variant 1,5-litrového zážihového motora Mitsubishi, ktorý sa montuje do modelového radu Lancer.

Kompaktný crossover Mitsubishi ASX vstupuje na slovenský trh s päťročnou zárukou a východiskovou cenou 16 500 Eur vrátane DPH.


Zdroj: Mitsubishi Motors
Foto: Mitsubishi Motors

Mitsubishi ASX
Mitsubishi ASX
Mitsubishi ASX
Mitsubishi ASX
Mitsubishi ASX
 
Mitsubishi ASX
Mitsubishi ASX
Mitsubishi ASX
Mitsubishi ASX
Mitsubishi ASX
 
 
Komentárov
Pridať Nový Vyhľadávanie RSS
Pridať komentár
Meno:
Email:
 
Názov:
 
:angry::0:confused::cheer:B):evil::silly::dry::lol::kiss::D:pinch::(:shock:
:X:side::):P:unsure::woohoo::huh::whistle:;):s:!::?::idea::arrow:
 
Prosím zadajte anti-spam kód, ktorý sa nachádza v obrázku.

3.23 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."